Składniki:
400 g miękkiego masła
300 g mleka w proszku (pełne, niebieskie)
140 ml mleka (ok. 3/4 szklanki)
120 g cukru
2 łyżki kakao
duże wafle (5 sztuk)
Mleko i cukier podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, cały czas miksując, dodajemy po łyżce chłodnego mleka.
Do gładkiej masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Całość dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Pierwszy wafel smarujemy dżemem, kolejny połową kremu kakaowego, następny smarujemy całą masą jasną i kończymy masą kakaową.
Wafle obciążamy i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.
Mmm Pycha!
9 komentarzy :
Bardzo lubię wafle a te wyglądają bardzo zachęcająco do wypróbowania :)
Polecam! Są pyyyszne :)
Wyglądają smakowicie, aż mi ślinianki zaczeły pracować. I teraz będą za mną te wafle chodzić :P
Na ile wafli to starczy?? Pozdrawiam
Ciężko odpowiedzieć, użyłam standardowych wafli (5 sztuk) w kształcie prostokąta, pokroiłam na duże kawałki, jak widać na zdjęciu, otrzymałam około 10 sporych kawałków. Mam nadzieję, że to troszkę pomoże :) Również pozdrawiam
wafle są bardzo dobre, robi się szybko i bardzo dobry dodatek do kawy.robię je bardzo często , w sobotę i jak mam mało czasu na ciasta do kawy,
polecam SF.
Kamilka jestem z Ciebie bardzo dumna, do wafli dodałam sok z pół cytryny , bardzo dobre pozdrawiam serdecznie mama
Aż 400 g masła?
Tak 400g jest to masa maślana,polecam dobrej jakości masło :)
Prześlij komentarz