Składniki na marynatę:
4 łyżki oleju,
4 łyżki wody,
4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka miodu płynnego,
1 czubata łyżka przyprawy do mięs (do pieczeni/kurczaka itp.)
sól morska,
pieprz świeżo mielony,
majeranek,
czosnek w granulkach,
kilka kuleczek ziela angielskiego,
2 lub 3 szt. liścia laurowego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhliaijjTL3Th1F1QPgJ_ss82ZQzAzLwkey5DSOduaJN24eNU7fTjo1y7Edfe5derSsjdG2DzTo6sjOQSIFkyWQkythMyCdIPOTBkJ0SdAXxFdwnq9rPlCY5-IYC11Q8qbRf6E9UKYRST4/s400/Desktop51.jpg)
Olej, wodę, sos sojowy i miód dokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. Marynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso.
Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni*. Pierwsze 50 minut pod przykryciem, później sciągam przykrywkę podlewam mięso i wkładam na kolejne 50 minut, od czasu do czasu podlewam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhT4lCMTDMOE7330OsRCxjlOxUq0wTTsgzpFT4Zmw2mwJy8C3xl67vF4tmzdb0uVIwS-enyaRqvTAbahEEMzr2ES8LJsAM4M2SDqpA9l6ZSaYx5OO2B6fP9ysXnb9xSdk8gYHY8nqIuE6M/s640/Desktop54.jpg)
Pychotka!
* Niestety nie będę mogła Wam podawać dokładnej temperatury panującej w moim piekarniku, nie chce on ze mną współpracować, piekę w nim wszystko na tzw. wyczucie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz