Przepis od Kasi z kanału ciasteczko25.
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
300 ml jogurtu greckiego (ja użyłam creme fraiche)
sok z połowy cytryny
przyprawa do kurczaka
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz,
oregano, papryka czerwona ostra
2 ząbki czosnku
ewentualnie ser żółty do posypania
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przyprawioną pierś zanurzamy w jogurcie i wkładamy do lodówki (im dłużej tym lepiej, ale 30 minut też będzie dobrze).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pierś w jogurcie wykładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut. (Sprawdzamy pierś nacinając nożem).
Kurczaka pokroiłam na plastry i podałam na sałatce - szpinak, rukola, pomidor + olej, sól, pieprz, ocet winny/balsamiczny.
Mmm Pycha!
Zapraszam do polubienia Facebooka.
oregano, papryka czerwona ostra
2 ząbki czosnku
ewentualnie ser żółty do posypania
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przyprawioną pierś zanurzamy w jogurcie i wkładamy do lodówki (im dłużej tym lepiej, ale 30 minut też będzie dobrze).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pierś w jogurcie wykładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut. (Sprawdzamy pierś nacinając nożem).
Kurczaka pokroiłam na plastry i podałam na sałatce - szpinak, rukola, pomidor + olej, sól, pieprz, ocet winny/balsamiczny.
Mmm Pycha!
Zapraszam do polubienia Facebooka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz