Marynowana pierś z kurczaka

Pierś kurczaka w kolejnej odsłonie. Danie bardzo zdrowe, pierś wychodzi soczysta, delikatna i wyjątkowo smaczna. Co tu długo pisać prosty i pyszny obiad. 
Przepis od Kasi z kanału ciasteczko25.




Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka
300 ml jogurtu greckiego (ja użyłam creme fraiche)
sok z połowy cytryny
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz,
oregano, papryka czerwona ostra
2 ząbki czosnku
ewentualnie ser żółty do posypania


Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przyprawioną pierś zanurzamy w jogurcie i wkładamy do lodówki (im dłużej tym lepiej, ale 30 minut też będzie dobrze).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pierś w jogurcie wykładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy startym serem i pieczemy około 40 minut. (Sprawdzamy pierś nacinając nożem).

Kurczaka pokroiłam na plastry i podałam na sałatce - szpinak, rukola, pomidor + olej, sól, pieprz, ocet winny/balsamiczny.


Mmm Pycha!

Zapraszam do polubienia Facebooka.

Brak komentarzy :