Tort gołąbkowy

Jako setny przepis na moim blogu prezentuje Wam tort gołąbkowy. To tradycyjne gołąbki inaczej. Sposób przygotowania łatwiejszy, szybszy, bez zawijania i prezentuje się bardzo ładnie. Kapusta rozpływa się w ustach, jest bardzo smaczna. Polecam!


Gołąbki inaczej

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka)

dwie szklanki (400 g) ryżu

dwie małe kapusty

dwa ząbki czosnku

papryka czerwona ostra/słodka

pieprz, sól morska, bazylia

cebula

passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce



1. Z kapusty wycinamy głąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy.

2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy.

3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.

4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka minut. Zalewamy passatą i szklanką wody przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią.

5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 

6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu.



Mmm Pycha!

1 komentarz :

kociołek-pyszności pisze...

Super pomysł na gołąbki :)