Składniki:
1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe i z indyka)
dwie szklanki (400 g) ryżu
dwie małe kapusty
dwa ząbki czosnku
papryka czerwona ostra/słodka
pieprz, sól morska, bazylia
cebula
passata/przecier pomidorowy/pomidory w puszce
1. Z kapusty wycinamy głąb i siekamy ją na duże kawałki, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy.
2. Gotujemy ryż na pół twardo (2 szklanki ryżu + 3 szklanki osolonej wody). Studzimy.
3. Mięso przyprawiamy (sól, pieprz, vegeta lub przyprawa do mięsa), dodajemy posiekany czosnek i wyrabiamy. Do mięsa dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka minut. Zalewamy passatą i szklanką wody przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią.
5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym.
6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu.
Mmm Pycha!
4. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oleju przez kilka minut. Zalewamy passatą i szklanką wody przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią.
5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym.
6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu.
Mmm Pycha!
1 komentarz :
Super pomysł na gołąbki :)
Prześlij komentarz