Stworzyłam już kilka wersji, najprostsza to wtedy gdy zmielimy samą suszoną włoszczyznę i dodamy soli morskiej. Jednak warto pokusić się o dodanie kilka suszonych ziół i przypraw by nadać niepowtarzalny smak swoim daniom. W mojej wersji występuje zielony pieprz (stąd też ten kolor przyprawy) nadaje ostrzejszy smak daniom.
Składniki:
1 opakowanie suszonej włoszczyzny
3 łyżki suszonej natki pietruszki
3 łyżki suszonego koperku
5 łyżek soli morskiej
1 łyżka pieprzu zielonego mielonego (lub pieprz czarny mielony)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka lubczyku suszonego
1 łyżka kurkumy
Suszoną włoszczyznę kupiłam w polskim sklepie upewniając się, że w składzie nie ma nic więcej niż być powinno, jak również sprawdziłam wszystkie inne przyprawy by nie miały w składzie glutaminianu sodu i innych dodatków.
Przepis jest prosty włoszczyznę, natkę pietruszki, koperek, sól morską wrzucamy do malaksera lub młynka i mielimy kilkanaście minut. Później dodajemy resztę przypraw mielonych i dokładnie mieszamy.
Dania przyprawione domową vegetą są Mmm Pyszne!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz