Krótko - to jest pyszne! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym - tak inspiracją jest "Pomysł na..." jednak nie używam tej torebki.
Danie robiłam już bardzo dużo razy i eksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie komponuje się ze schabem czy piersią z kurczaka. Wbrew pozorom bardzo szybko się przygotowuje.
Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;)
Naprawdę polecam !!!
Składniki:
schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka
6 plasterków szynki cienko krojonej lub bekon
6 plasterków sera żółtego
majonez / musztarda
przyprawa do kurczaka/sos sojowy
Sos serowy:
2 szkl. wody
pół szkl. śmietany
2 trójkąciki serka topionego lub 2 łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2)
kostka rosołowa
chilli
natka pietruszki
pieprz świeżo mielony
2 łyżki mąki ziemniaczanej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvIOPW4_CIYtpxvQTszesKqwIy9AdGxzRCTAurJUH_FeRHjGDb1rBqezYaIy_J_ciAgBPkNUfXBwWwiV1Ecf7uYk7g-R1ZN9sAWf5SwTQ7D724tNVRqgk-mDFSPiCAQEd87sxoitEPAKE/s320/Desktop57.jpg)
W tym czasie przygotowuję sos: zagotowuję wodę, wrzucam kostkę, dodaję serka i rozpuszczam na małym ogniu ciągle mieszając ( ważne by mieszać na małym ogniu gdyż woda + serek może zacząć kipieć), następnie dolewam śmietanę i zagotowuję. Mąkę rozpuszczam w minimalnej ilości zimnej wody dokładnie roztrzepuje widelcem powoli dolewam do sosu i znowu zagotowuję. Na koniec przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5HhdtgLaMJyPg-PE1IDfTP8yvMT6lgHsFdEDJd_furEq3Wu_Pgz9pqv0vZxopy16OTuTD0-_cqCdRuKyJ18GnjbGgTaQrgQtgTgZ7MyK2qbgyAdw9xkbny5V0UiXQcNHYsOhdsParVHM/s400/Desktop72.jpg)
Większe zwinięte roladki kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe kawałki sera żółtego, polewam sosem, posypuję natką i wkładam do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedną roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJ_1fJMQDtjBragQ_s5ZjApx5wqh-XhLgR2UGasXN7qfNfeJ-fv8Q4NLvuL-DghXPec5-yrfve44EQcKJIlbh2pNmKS5ILBuUGORC3ubMSP2aOWaa022h-P9c0pz52MA1NqE_ec8o3zS0/s320/Desktop77.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixaYZuwLYoBq7fiMCmaAvTBxb9u6tTKiqmz-w7srU9QKvFyTstG1mZoMzaSjnFS8W1MSG-YddDmzmQnrlQeVBmoO2vb5Yqmwr6cwOYtMzeyhm1RjYAlyPpwD2vj6MUch4Ceg0KN5oFWrM/s400/Desktop75.jpg)
SMACZNEGO!
1 komentarz :
ja przez pomyłkę źle przeczytałam i do środka roladek dałam szynkę i dodatkowo owinęłam ja przesmażonym boczkiem :) no pycha :) wypróbuj :):)
Prześlij komentarz