Roladki z jarmużem

Lubię przyrządzać mięsne roladki na obiad. By się nam nie znudziły często zmieniam farsz, korzystając z tego co mam w lodówce. W ubiegłym roku polubiłam jarmuż, dlatego często gości na naszym stole. Jest zdrowy, przyrządzam z niego sałatki, koktajle zielone, a tym razem połączenie z mięsem. Dodatek boczku jest dla faceta, który jak widzi coś zielonego to kręci nosem, a tak jak zobaczył, że roladka jest owinięta boczkiem zjadł ze smakiem, pytając tylko co to za kapusta w środku :) 
Bardzo łatwe do zrobienia, jarmuż można zastąpić szpinakiem, będą również bardzo smaczne.



Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
100 g jarmużu
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka,
4 plastry boczku
czosnek
łyżka masła/oleju
łyżka serku typu philadelphia lub serek topiony o dowolnym smaku



Piersi myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na cieńsze plastry i przyprawiamy z dwóch stron. Na patelnię dodajemy łyżkę masła, posiekany czosnek i lekko posiekany jarmuż, sól, pieprz i wszystko razem podsmażamy kilka minut, po chwili dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Kładziemy farsz na piersi, zwijamy roladki i ciasno owijamy je boczkiem (jeśli nie chcemy użyć boczku trzeba mieć wykałaczki, by roladki się nie rozleciały podczas smażenia). Na patelnie dodajemy łyżkę oleju i smażymy roladki z każdej strony. 



Mmm Pycha!

Brak komentarzy :