Schab w wyjątkowym sosie

Mogę się pochwalić, że sosy to ja umiem robić ;) Już od wielu lat nie używam takich z torebek, robię sama. I w swoich eksperymentach natknęłam się na przepis na danie mięsne w sosie z dodatkiem herbaty, stwierdziłam, że spróbuję i nie żałuję najlepszy sos jaki jadłam. Czarna herbata sprawia, że wszystkie przyprawy zyskują na mocy, a sos nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Szczerze polecam!



Składniki:

schab w plastrach
cebula
pieczarki
torebka czarnej herbaty
majeranek, słodka/ostra papryka, pieprz, sól morska, vegeta, marynata do mięs
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1/3 szklance zimnej wody



Zaparzamy kubek (ok.300 ml) bardzo mocnej czarnej herbaty. Schab lekko rozbijamy przyprawiamy papryką, marynatą z dwóch stron i wkładamy do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w talarki, krótko smażymy na małej ilości oleju. Do tego dodajemy schab razem smażymy, mieszając i przewracając mięso by cebula i pieczarki się nie przypaliły (można smażyć na oddzielnej patelni). Dodajemy wodę i dusimy przez 15 minut. Przyprawiamy (uważając z solą i vegetą) i wlewamy czarną herbatę, chwilę razem gotujemy. Ściągamy z ognia, dodajemy rozpuszczoną mąkę dokładnie mieszając i całość zagotowujemy. 



Mmm Pycha!

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/13457555/?claim=rqq3w65ffgj">Follow my blog with Bloglovin</a>

1 komentarz :

symfoniasmakowa pisze...

Trzeba przyznać ciekawe połączenie :)