Składniki: (na około 30 sztuk)
250 g mąki pszennej
pół kostki masła
125 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Można jedną część rurek obtoczyć w cukrze. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjmujemy i studzimy.
Miałam mleczko kokosowe w lodówce, więc nadziałam rurki kokosową bitą śmietaną. Obaliłam przy tym teorię, że jeśli otworzymy mleczko kokosowe, które stało w lodówce i nadal będzie płynne to nam się nie ubije - moje się ubiło i to bardzo szybko, dodałam łyżeczkę soku cytrynowego i dwie łyżki cukru pudru i kilka minut ubijałam mikserem. Użyłam puszki 300 ml i kremu było w sam raz.
Można ubić zwykłą śmietanę kremówkę z cukrem lub użyć kremu karpatkowego.
Mmm Pycha!
Kliknij lubię to.
Mmm Pycha!
Kliknij lubię to.
1 komentarz :
Wow, ale super rurki, na pewno są pyszne! :))
Prześlij komentarz