Składniki:
2 piersi z kurczaka
jajko
250 g pieczarek
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
Pieczarki podsmażamy na patelni. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki.250 g pieczarek
natka pietruszki
przyprawy (sól, pieprz)
Ja z takiej ilości przygotowałam dwie duże roladki, w podanym linku jest sposób przygotowania czterech mniejszych.
Rozkładamy folię spożywczą, skrapiamy wodą.
Masy dzielimy na pół (czyli otrzymamy dwie masy pieczarkowe i dwie z natką pietruszki).
Na przygotowaną folię cienko nakładamy jedną część masy pietruszkowej i cieniutko rozkładamy ją na kształt prostokąta (pomocna jest zwilżona wodą łyżka czy dłoń), z części pieczarkowej formujemy wałek dostosowujemy wielkość i długość by nie wystawał poza masę pietruszkową.
Układamy wałek na środku masy pietruszkowej, następnie delikatnie za pomocą folii owijamy wałek z pieczarkami i formujemy roladkę.
Takim samym sposobem przygotowujemy drugą roladkę.
Gotujemy wodę i wrzucamy roladki w folii spożywczej. Gdy roladka zmieni kolor na biały (trwa to chwilkę), można usunąć folię, roladki gotujemy około 15 minut.
Jeśli nic nie rozumiecie z moich wyjaśnień :) spieszę z rozwiązaniem- tutaj znajdziecie obrazki, dwa sposoby krok po kroku i kilka przepisów na różne roladki.
Mmm Pycha!
Kliknij lubię to :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz