Calzone

Gdy mam tak zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków.


Drożdżowy piróg

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

300 g mąki
20 g drożdży
łyżeczka soli
150 ciepłej wody
4 łyżki oleju/oliwy

Nadzienie:

sos pomidorowy
bazylia,oregano
pieczarki
cebula
szynka
kukurydza 
ser żółty
mozzarella
sól, pieprz
itp.



Drożdże rozpuszczamy w małej ilości wody, do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie podsmażamy cebulę z pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch posmarować jajkiem lub mlekiem.
Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.




Mmm Pycha!
Kliknij lubię to. :)

Brak komentarzy :