Domowe hamburgery

Idealne na wycieczkę, zrobiłam z myślą o pikniku jednak w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, deszcz, chłodno. Ale zjedliśmy ze smakiem w domu ;) Z cyklu wiem co jem, pyszne, syte, myślę, że zdrowsze (mięso pieczone w piekarniku, nie smażone) i tańsze.  


Bułki hamburgerowe


Składniki:
Na bułki hamburgerowe przepis ze strony mojewypieki.pl


3/4 szklanki ciepłej wody

1/3 szklanki mleka w proszku

2 łyżki roztopionego schłodzonego masła

1 łyżeczka suchych drożdży lub 8 g świeżych

1 jajko

1,5 łyżeczki cukru

3/4 łyżeczki soli

2,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mleka

sezam do posypania

Mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko, połowę mąki i sól i zagniatamy ciasto. Powoli dodajemy resztę mąki. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Formujemy bułeczki, które mocno spłaszczamy dłonią. Bułeczki układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem.

Pieczemy przez 12 - 15 minut.

Dodatkowe składniki:

Na kotlety do hamburgerów:

300 - 400 g mięsa mielonego

cebula

jajko

2 ząbki czosnku

szczypta chilli

przyprawa do mięsa mielonego

pieprz czarny

łyżka musztardy

łyżka bułki tartej

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszamy. Formujemy osiem okrągłych kotlecików, kładziemy na blaszce i pieczemy aż będą zarumienione (około 20 minut).

Dodatkowo:

sałata

pomidor

czerwona cebula/ogórki korniszone

ser żółty

ketchup

majonez

Składamy hamburgera:
Bułki przekrawamy i na suchej patelni przypiekamy od wewnętrznej strony. Dolną część smarujemy majonezem lub musztardą, kładziemy sałatę, kotleta, ser żółty, cebulę i pomidora lub pokrojonego w cienkie plastry ogórka. Przykrywamy drugą częścią bułki. 


Mmm Pycha!

Zapraszam do polubienia mojej strony tutaj.

Brak komentarzy :