Idealne na wycieczkę, zrobiłam z myślą o pikniku jednak w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza, deszcz, chłodno. Ale zjedliśmy ze smakiem w domu ;) Z cyklu wiem co jem, pyszne, syte, myślę, że zdrowsze (mięso pieczone w piekarniku, nie smażone) i tańsze.
Składniki:
Na bułki hamburgerowe przepis ze strony mojewypieki.pl
3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki mleka w proszku
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki roztopionego schłodzonego masła
1 łyżeczka suchych drożdży lub 8 g świeżych
1 jajko
1,5 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mleka
sezam do posypania
Mieszamy wodę, mleko, masło i cukier. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko, połowę mąki i sól i zagniatamy ciasto. Powoli dodajemy resztę mąki. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Formujemy bułeczki, które mocno spłaszczamy dłonią. Bułeczki układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy przez 12 - 15 minut.
Dodatkowe składniki:
Na kotlety do hamburgerów:
300 - 400 g mięsa mielonego
cebula
jajko
2 ząbki czosnku
szczypta chilli
przyprawa do mięsa mielonego
pieprz czarny
łyżka musztardy
łyżka bułki tartej
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszamy. Formujemy osiem okrągłych kotlecików, kładziemy na blaszce i pieczemy aż będą zarumienione (około 20 minut).
Dodatkowo:
sałata
pomidor
czerwona cebula/ogórki korniszone
ser żółty
ketchup
majonez
Składamy hamburgera:
Bułki przekrawamy i na suchej patelni przypiekamy od wewnętrznej strony. Dolną część smarujemy majonezem lub musztardą, kładziemy sałatę, kotleta, ser żółty, cebulę i pomidora lub pokrojonego w cienkie plastry ogórka. Przykrywamy drugą częścią bułki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz