Mielone kotleciki z kurczaka

Bardzo łatwe, pyszne kotleciki. Uwielbiam tradycyjne kotlety mielone, chociaż w takiej wersji są również bardzo smaczne. Można z nimi eksperymentować dodać pieczarki, paprykę czy groszek, kukurydzę. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką, a ja polecam buraczki.






Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka 
bułka namoczona w mleku
przyprawa do kurczaka
cebula
ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka czerwona
bułka tarta



Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Bułkę odsączamy z mleka, cebulę kroimy na kawałki, obieramy ząbek czosnku. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i mielimy kilka minut. Masę mięsną przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Na talerzyk wysypujemy trochę bułki tartej, formujemy kotlety i obtaczamy z dwóch stron. Smażymy na oleju do zrumienienia. 



Mmm Pycha!

Polubisz mnie?

Brak komentarzy :