Składniki:
udko z kurczaka/ skrzydełka
2 marchewki, pietruszka, seler
średni słoiczek szczawiu*
3 łyżki ryżu
pół szklanki śmietany
sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek
jedno jajko na osobę
* jeśli mamy świeży szczaw - myjemy go, odcinamy ogonki, kroimy w paski i smażymy na łyżce masła dodając sól, pieprz i czosnek do smaku.
Udko zalewamy zimną wodą, gotujemy kilkanaście minut, zbieramy szumowiny, dodajemy domową vegetę, marchewkę, seler i pietruszkę i gotujemy. Pod koniec gotowania, gdy warzywa będą półtwarde wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut co chwile mieszając. Jajka gotujemy na twardo. Dodajemy przygotowany szczaw, mieszamy i chwilę gotujemy. Wyłączamy kuchenkę, do śmietany dodajemy gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Próbujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z jajkiem.
Mmm Pycha!
1 komentarz :
tak myślałam,że szczawiowa, bardzo taką lubię :)
Prześlij komentarz