Rolada kokosowa

Coś do kawy. Słodkie, bez pieczenia, łatwe, cóż chcieć więcej, najlepiej przygotować wieczorem i następnego dnia zajadać. Ta rolada przypomina mi w smaku baton bounty. Przepis znalazłam w serwisie smaker.pl.



Składniki:

ciemna część:

300 g zmielonych herbatnikow
125 g cukru pudru
100 g czekolady
150 ml mleka

jasny krem:

125 g margaryny
125g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych




Przygotowujemy ciemną masę. Czekoladę roztapiamy w mleku na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do miski dodajemy herbatniki, cukier puder, roztopioną czekoladę i wyrabiamy "ciasto".

Przygotowujemy jasny krem: miękką margarynę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy wiórki i mieszamy.

Ciemną masę rozwałkowujemy przez folię spożywczą na kształt prostokąta. Kładziemy jasny krem zostawiając centymetr od brzegów i zwijamy roladę.


W przepisie z tej ilości składników można zrobić dwie rolady mniejsze, wtedy łatwiej zwijać.

Wstawiamy roladę do lodówki.




Mmm Pycha!

Mój Fb.


Brak komentarzy :