Kwaśny kapuśniaczek

Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania.



Składniki:

pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej
3-4 ziemniaki
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
200 g kiełbasy np. zwyczajnej
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz, sól, vegeta, majeranek
*ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka



Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem.



Mmmm Pycha!

Brak komentarzy :