Moja rybka nie tylko świąteczna

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! 





Składniki:

1 kg filetów białej ryby
5 marchewek
2 pietruszki
połowa selera
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
papryka ostra
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
bułka tarta 
jajko
trochę soku z cytryny
olej


Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.



W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy do głębokiego naczynia. Pod koniec smażenia warzyw dodajemy koncentrat lekko rozrobiony w wodzie mieszamy. Gorące warzywa przekładamy na rybę. 



Mmm Pycha!




Brak komentarzy :