Pierniczki z wcześniejszych lat. |
Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżemem |
Składniki:
500 g mąki
2 białka
4 żółtka
3 łyżki przyprawy do pierników
1/4 szkl. cukru
1,5 łyżki kakao
100 ml śmietany
1,5 łyżeczki sody
2 łyżki przypraw korzennych
125 g masła
200 g miodu
Dzień przed pieczeniem:
W misce mieszamy mąkę z kakao. Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy (powinna zwiększyć swoją objętość). Miód z przyprawami zagotowujemy, wyłączamy kuchenkę, dodajemy pokrojone masło w kostkę, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i żółtka ciągle ubijając. Później dodajemy powoli mąkę z kakao, mieszając łyżką do połączenia składników. Wlewamy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą.
Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny.
W dniu pieczenia:
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz