Zupa pieczarkowa
Szybka, bardzo aromatyczna, tania zupka.
Zapraszam do spróbowania!
Składniki:
400 g pieczarek
1 cebula
2 duże marchewki
4 duże ziemniaki
1,5 l - 2 l bulionu
200 ml śmietany
majeranek
łyżka masła
sól, pieprz
Obieram warzywa, kroję, gotuję w bulionie, który doprawiam solą, pieprzem lub kostką rosołową. Miałam odlany litrowy słoik bulionu (gotowany na udzie z indyka, z zielem angielskim i liściem laurowym). W tym samym czasie cebulę i pieczarki kroję i smażę na maśle, nie solę by pieczarki nie zrobiły się szare.
Gdy warzywa w bulionie będą półtwarde, dodaję przysmażone pieczarki, gotuję jeszcze chwile do miękkości warzyw, po tym czasie dodaję śmietanę, którą wcześniej rozrabiam z gorącą zupą. Dodaję dużą ilość majeranku, jak ktoś nie lubi można dodać świeżą natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz