Tym razem ze smażeniem naleśników pomagał mi mój smakosz, podrzucał je jak profesjonalny kucharz :) Był to bardzo pyszny, sycący późny obiad.
Składniki:
Na naleśniki:
mąka 2 szkl
mleko ok. 0,5 litra
woda gazowana
jajko 1 szt.
olej 2 łyżki
sól szczypta
Wsypuję mąkę do miski, wbijam jajko, dodaję sól, mleko i wodę gazowaną mieszam drewnianą łyżką i sprawdzam gęstość i w razie potrzeby dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam miksera
by uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie.
Farsz:
Mięso mielone 0,5 kg
cebula 1 szt.
pieczarki ok.6 szt.
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
kukurydza puszka
czerwona fasola puszka
czosnek 2 ząbki
przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano)
W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.
Składniki na biały sos:
woda 2 szkl
vegeta 1 łyżka
śmietana 0,5 szkl
serek śmietankowy topiony 2 trójkąciki
pieprz
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Wodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę i serek dokładnie mieszam trzepaczką by serek się rozpuścił. Mąkę rozpuszczam w małej ilości zimnej wody, dodaję do sosu ciągle mieszając, chwilę pogotuję, by sos zgęstniał, przyprawiam sporą ilością pieprzu.
Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką).
Porcja mojego smakosza :) |
SMACZNEGO!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz