Składniki:
sparzone liście białej kapusty gotowe do zawijania gołąbków
(jak ja je przygotowuję opisałam tutaj: https://mojtalerz.blogspot.com/2015/01/goabki.html)
farsz:
cebula
kasza gryczana 100 g ( u mnie biała)
trzy ziemniaki
sól, pieprz, papryka słodka/ostra, zioła
ziele angielskie i liść laurowy
1. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie.
2. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce. Dodajemy do kaszy. Przyprawiamy.
3. Zawijamy gołąbki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego liście kapusty i ciasno gołąbki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy rosołem lub wodą do przykrycia gołąbków.
4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy przez godzinę.
Podajemy z sosem pieczarkowym. Przepis tutaj: https://mojtalerz.blogspot.com/2014/11/smaczny-obiad.html
Mmm Pycha!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz