Składniki: na jedną porcję
Rosół z pieczonych warzyw (około 300 ml)
marchewka z rosołu + mała cebula
sos sojowy (mała łyżeczka)
lubczyk (pół łyżeczki)
imbir (dałam na oko mały kawałek)
papryka słodka i ostra (szczypta)
makaron chiński lub ryżowy (50g)
dodatki:
jajko
2 pieczarki
szczypiorek (garść)
kukurydza (garść)
1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html
2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę i cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu.
3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni.
4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty).
5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy do miski i układamy dodatki na wierzchu.
Mmm Pycha!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz