Schab rozpływa się w ustach, jest aromatyczny, mięciutki oh po prostu wspaniały. Będzie pasował na uroczysty obiad np. w Poniedziałek Wielkanocny.
Polecam!
Składniki:
6-8 plastrów schabu
3 cebule (u mnie czerwona)
1,5 szklanki soku jabłkowego
szklanka wody
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
szczypta chilli
Schab lekko rozbijamy, soli i pieprzymy z dwóch stron i odstawiamy do lodówki na 30 min. Cebulę kroimy w piórka.
Schab krótko smażymy na oleju. Przekładamy do garnka. Smażymy cebulę na patelni, na której smażyliśmy schab.
Cebulę dodajemy do schabu, dolewamy wodę, sok i dosypujemy przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości (ponad 30 minut). Sos można zagęścić dodając mąki ziemniaczanej.
2 komentarze :
Pamiętam, że kiedyś robiłam polędwiczki wieprzowe z jabłkami i były dobre, sądzę więc, że ten schab jest genialny.
Oh tak jest wspaniały, delikatny, rozpływa się w ustach. Szczerze polecam! :)
Prześlij komentarz