Składniki:
300 g piersi z kurczaka
mała puszka kukurydzy
150 g ugotowanej marchewki
czerwona cebula
2 duże jajka lub 3 małe jajka
100 g sera żółtego
pęczek koperku lub garść groszku
słoiczek majonezu (lub mały jogurt naturalny + pół słoiczka majonezu + sól, pieprz, czosnek granulowany)
zalewa do cebuli:
woda do przykrycia cebuli
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
1. Pierś z kurczaka ugotować w osolonej wodzie aż do miękkości. Pokroić w kostkę i ułożyć w tortownicy (20 cm) (wyłożonej folią aluminiową lub np. na dużym talerzu z ramką tortownicy). Kurczaka posmarować majonezem.
2. Cebulę pokrojoną w piórka namoczyć w zalewie i odstawić na 10-15 minut. Odsączyć i ułożyć na kurczaku.
3. Na cebulę układamy startą na tartce marchewkę (odkładając garść do dekoracji). Smarujemy majonezem.
4.Jajka ścieramy na tartce i układamy na marchewce i smarujemy majonezem.
5. Układamy kukurydzę i majonez.
6. Wykładamy ser żółty i smarujemy majonezem.Na samym wierzchy robimy dekorację z marchewki, groszku lub koperku, pomidorka lub papryki.
Mmm Pycha!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz