Kurczak z ryżem kalafiorowym



Składniki:

2 duże piersi z kurczaka (przekrojone na pół =4)
1/2 szklanki parmezanu (ja pominęłam)
ząbek czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego)
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano)
2 łyżki masła

1. Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni na talerz. Patelni nie myjemy używamy do przygotowania ryżu.


średnia główka kalafiora
cebula
dwa ząbki czosnku
2 łyżki masła
domowa vegeta + 50 ml wody (lub bulion)
garść posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie:

2 łyżki soku z cytryny
szczypta chilli

2. Na patelnie dodajemy masło i smażymy drobno posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy kalafior starty na tartce i bulion. Mieszając dusimy 2 minutki. Dodajemy kurczaka, natkę,sok z cytryny i chilli. Krótko przesmażamy.


Mmm Pycha!!!



Brak komentarzy :