Pieczeń rzymska z jajkiem



Składniki:

500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka)

ząbek czosnku

ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: 


łyżeczka kardamonu
łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 
łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego
łyżeczka suszonej natki pietruszki
2 łyżeczki musztardy
sól


6 plastrów szynki drobiowej

3 jajka ugotowanych na twardo

zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu

1. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę mięsną. Odstawiamy na bok.

2. Do keksówki (22 cm x 11cm) wyłożonej folią aluminiową wykładamy połowę mięsa i łyżką robimy wgłębienie. Układamy na nim plastry szynki i jajka, które ponownie przykrywamy szynką (owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii kształtny walec.

3. Ukształtowaną pieczeń ponownie wkładamy do keksówki i posypujemy ziołami. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być nagrzany) i pieczemy około 40 - 50 minut w 200 stopniach.

4. Po upieczeniu zlewamy tłuszcz i odstawiamy pieczeń do wystudzenia.



Mmm Pycha!!!

Brak komentarzy :