Kurczak na ryżu



Składniki:

1,5 szklanki ryżu

4-5 udek (piersi, podudzi) z kurczaka

przyprawa do kurczaka

700 ml bulionu (rosołu, wody z przyprawami)

warzywa (może być mrożonka np. chińska u mnie zazwyczaj marchewka, cukinia, cebula, czosnek i pomidory w puszce)

4 łyżki oleju


1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa to je myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt.

2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy. Na ryż wykładamy przyprawionego kurczaka i warzywa, które przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem.

3. Pieczemy przez ponad godzinę (jeśli pod przykryciem) czy też prawie 2 godziny bez przykrycia - zależy od wielkości udek jeśli używamy piersi z kurczaka im godzina wystarczy.


Mmm Pycha!!!


Brak komentarzy :