Czyli chłodnik litewski. Kilkanaście minut i mamy pyszny letni obiad. Zupka na zimno. Jest pyszna. Nie może u mnie zabraknąć tego przepisu. Nie lubię kefiru, maślanki, dlatego używam jogurtu naturalnego (teraz jest zawsze u mnie w lodówce, chociaż kiedyś go nie jadłam). W lecie tego nam trzeba lekko, zdrowo i bardzo smacznie!
Składniki:
3 porcje
Pęczek botwinki lub dwa mniejsze buraki (kupuję już ugotowane)
Ogórek zielony
Pęczek rzodkiewki (ok. 10 główek)
Szczypiorek
Koperek
2 duże kubki jogurtu naturalnego kefiru lub maślanki
sól, pieprz czarny mielony, pieprz zielony mielony
Jajka na twardo
1. Liście botwinki i buraczki dokładnie myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na łyżce masła przez kilka minut.
2. Dodajemy wodę, tyle by przykryła buraczki, i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę soku z cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.
Jeżeli używamy buraków ugotowanych ścieramy je na tartce na dużych oczkach.
3. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, rzodkiewkę ścieramy na tartce, siekamy drobno koperek i szczypiorek.
4. W misce lub w garnku mieszamy wszystkie składniki (oprócz jajek) dodajemy jogurt naturalny, sól, pieprz i jeszcze raz mieszamy.
5. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Podajemy z jajkiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz