Flapjack

Bardzo popularny, tutaj w UK, przepis na batonik owsiany to świetna przekąska na drugie śniadanie. 
Przepis łatwy, szybki i tani. Nie jest to wersja tradycyjna, którą oczywiście przetestowałam, gdyż zdecydowanie jest dla nas za słodka.
Dałam niewielką ilość cukru, gdyż słodkości nadaje dżem.

Batonik owsiany

Składniki:

130 g mąki

130 ml oleju

250 g płatków owsianych

150 g dżemu

2 łyżki cukru brązowego

łyżka cynamonu

szczypta soli



1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

2. Mąkę mieszamy z płatkami cukrem, cynamonem, solą i olejem.

3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy z płatkami i łyżką dociskamy tworząc spód.

4. Na płatki wykładamy dżem i drugą połowę płatków i znów dociskamy łyżką.

5. Pieczemy aż do zbrązowienia płatków (około 20 minut). Studzimy. Kroimy w kostkę lub w podłużne batoniki.


Mmm Pycha!
Zajrzyjcie tutaj.



Brak komentarzy :