Chlebek bananowy

Często robię taki chlebek jako podwieczorek dla synka. Jest słodki choć nie zawiera cukru, jest też to sposób na wykorzystanie bananów, które już dłużej nie poleżą ;) Podaję z serkiem czekoladowym z przepisu o śniadankach, z masłem daktylowym lub z prawdziwym  masełkiem. Idealny też na leniwe weekendowe śniadanie nie tylko dla dzieci.


Składniki:

170 g bananów (jeden duży lub dwa małe)

70 ml oleju

2 jajka

120 ml wody

1 łyżka ekstraktu waniliowego

250 g mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

80 g suszonych owoców (u mnie rodzynki, daktyle)

pół łyżki cynamonu

Słodki chleb bananowy



1. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

2. Banany rozdrabniamy widelcem na papkę.

3. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i cynamonem.

4. Do bananów dodajemy olej, wodę, jajka, wanilię i mieszamy.

5. Do mokrych składników dodajemy suche składniki i suszone owoce i dokładnie mieszamy.

6. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto.

7. Pieczemy 40-45 minut. Studzimy na kratce.




Mmm Pycha!

Kliknij lubię to.


Brak komentarzy :