Domowy soczek, kompocik

Odkąd mam w domu małego szkraba to staram się uważać co dostaje do picia. Chociaż zdarzyło się, że będąc pewna, że soczek przeznaczony dla dzieci nie ma w sobie cukru co jest wyraźnie napisane z przodu etykietki, po kilku buteleczkach czytając skład zorientowałam się, że nie cukier, a inny słodzik jest dodawany. Więc rano nastawiam kompocik, który popijamy przez cały dzień. I wiem, że jest teoria, że gotowane warzywa czy owoce tracą swoje wartości odżywcze, jednak po pierwsze wolę taki soczek niż z butelki ze sklepu, a po drugie kompocik gotuję krótko, więc liczę, że jeszcze jakieś witaminki w wodzie zostają ;)




Kompocik

Składnikami są owoce. Robię różne połączenia, ale kompocik z samych jabłek, śliwek czy samej gruszki też jest pyszny. Nasze ulubione zestawienia to:

Truskawki, borówki, gruszka
Gruszka z jabłkiem



1. Owoce zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 5 minut.
2. Kompocik przelewamy do szklaneczek lub dzbanka przez sitko. Ja dodaję jeszcze wody mineralnej, szczególnie jak gruszki czy jabłka są bardzo słodkie.
Owoce wykorzystuję jako dodatek do placuszków, miksuję dodaję śmietanki lub zajadamy jako przekąskę.

Soczek przecierowy:

marchewka
gruszka 
jabłko



1. Składniki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 do 7 minut. 
2. Owoce, marchewkę wraz z wodą, w której się gotowały miksujemy na gładko za pomocą blendera lub w mikserze.
3. By sok był jeszcze bardziej klarowny przecieramy go na sitku.



Mmm Pycha!

Brak komentarzy :