Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy

Pyszne połączenie, rozgrzewająca zupa i tortille z rozpływającym się serem Brie. Inspiracją była angielska strona, gdzie można znaleźć pomysły na kilka obiadów wraz z listą zakupów. 



Nasz piątkowy szybki, bez mięsny obiad.

Pomidorowa z ciecierzycą

Składniki :

400 g ciecierzycy (1 puszka)
400 g pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu
1 cebula
1 łyżka oleju
1 litr wody + kostka rosołowa
ząbek czosnku
zioła: bazylia, pietruszka, oregano 




100 g sera Brie pokrojonego w plastry
4 tortille
sałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę)
1 czerwona cebula
kilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek)


Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą czy pieprzem.


Przygotowujemy wrapsy: Cebulę kroimy w pół krążki, mieszamy z sałatą układamy na tortillach z serem Brie i sosem czosnkowym zawijamy i przez chwilę podgrzewamy na 
patelni.
Podajemy ciepłe z gorącą zupą. Mmmm pycha!


z ciecierzycą

Brak komentarzy :