Pamiętam czasy gdy w moim domu rodzinnym mama piekła co niedziele ciasto. Kawa, herbata i kawałek słodkości, chwila relaksu. Mam tyle przepisów do wypróbowania, jednak ciasto musi spełniać kilka warunków: nie za słodkie, niezbyt skomplikowane (chociaż podejmuję wyzwania w kuchni) i najlepiej takie, które zawsze wychodzi ;). Piec lubię, a to połowa sukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka :).
Przepis na brownie kawowe. Aromatyczne, bardzo łatwe w wykonaniu, idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha!
Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre.
Składniki:
160 g masła
2 jajka
kilka łyżek mleka
180 g gorzkiej czekolady
1 i 1/4 szklanki cukru
1 łyżka kawy granulowanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1,5 szklanki mąki
Masło i czekoladę roztapiamy odstawiamy by wystygło.
Jajka, mleko, wanilię, cukier, kawę (rozpuszczoną w łyżeczce wody) roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sól i miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem mieszamy.
Formę oprószamy mąką wylewamy masę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz