Kolejna fajna sałateczka. Na kolację czy lunch w pracy. Pyszna, szybka no i oczywiście zdrowa. Przepis z moimi zmianami stąd. Polecam!
Składniki:
2 małe bataty lub jeden duży batat (300g)
1/4 puszki fasoli czerwonej
papryka (czerwona lub żółta)
2-3 ogórki konserwowe
mała cebula
ząbek czosnku
1-2 łyżki octu balsamicznego
przyprawy (sól, pieprz)
1. Batata/bataty dokładnie myjemy i albo zawijamy w folię aluminiową pieczemy 20-30 minut lub wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy w mundurku około 20 minut. Po ugotowaniu/upieczeniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
2. Cebulę, paprykę, ogórki kroimy w kostkę.
3. Do malutkiej miseczki wlewamy ocet dodajemy sól, pieprz i drobno posiekany czosnek i mieszamy.
4. Do dużej miski wsypujemy wszystkie warzywa polewamy octem z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Mmm Pycha!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz