Sałatka z batatów


Kolejna fajna sałateczka. Na kolację czy lunch w pracy. Pyszna, szybka no i oczywiście zdrowa. Przepis z moimi zmianami stąd. Polecam!




Składniki:

2 małe bataty lub jeden duży batat (300g)

1/4 puszki fasoli czerwonej

papryka (czerwona lub żółta)

2-3 ogórki konserwowe

mała cebula

ząbek czosnku

1-2 łyżki octu balsamicznego

przyprawy (sól, pieprz)



1. Batata/bataty dokładnie myjemy i albo zawijamy w folię aluminiową pieczemy 20-30 minut lub wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy w mundurku około 20 minut. Po ugotowaniu/upieczeniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

2. Cebulę, paprykę, ogórki kroimy w kostkę.

3. Do malutkiej miseczki wlewamy ocet dodajemy sól, pieprz i drobno posiekany czosnek i mieszamy.

4. Do dużej miski wsypujemy wszystkie warzywa polewamy octem z przyprawami i dokładnie mieszamy.


Mmm Pycha!!!

Brak komentarzy :