Zapiekanka z mięsem mielonym


Lubię robić zapiekanki stanowią syty i smaczny obiad. Inspiracją jest słynne brytyjskie danie shepherd's pie, czyli zapiekanka pasterska. Opcji jest wiele, często używam składników, które mam w lodówce i ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika. 


Składniki:

pół kilograma mięsa mielonego

cebula

300 g pieczarek

czerwona papryka

2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego

1,5 kg ugotowanych ziemniaków 

sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa

1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki smażymy na łyżce oleju co chwilę mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą.

2. Do warzyw dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy, przyprawiamy i smażymy około 10 minut.
Pod koniec dodajemy koncentrat, majeranek mieszamy i wyłączamy palnik.


3. Z ziemniaków robimy puszyste puree. Ugniatamy ziemniaki tłuczkiem dodajemy 2 łyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy.

4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach.


Mmm Pycha!!!

Brak komentarzy :