średni kalafior
6 średnich marchwi
korzeń pietruszki
1/2 selera
3 cebule
mały por
2 łyżki oleju
korzeń pietruszki
1/2 selera
3 cebule
mały por
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody do podlania warzyw
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
200 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, łyżeczka czerwonej papryki w proszku, 2 łyżeczki majeranku
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
200 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, łyżeczka czerwonej papryki w proszku, 2 łyżeczki majeranku
1. Warzywa myjemy,obieramy i kroimy - cebulę, pora w talarki, marchewkę, selera,pietruszkę ścieramy na tartce. Kalafior dzielimy na różyczki.
2. Na oleju przez chwilkę smażymy cebulę, pora. Dodajemy starte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i podlewamy wodą. Dusimy 10 -15 minut co chwilę mieszając.
3. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy,mieszamy i próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy.
4. Połowę warzyw wykładamy na talerz, a na warzywa, które zostały w garnku wykładamy łodygą do dołu różyczki kalafiora, które solimy i posypujemy pieprzem i majerankiem. Przykrywamy drugą połową warzyw. Na małym ogniu dusimy
10-15 minut. Nie mieszamy, zaglądamy co pewien czas i w razie potrzeby możemy podlać wodą by warzywa się nie przypaliły.
5. Czubkiem noża sprawdzamy czy kalafior jest ugotowany, delikatnie mieszamy.
Mmm Pycha!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz