Racuchy drożdżowe


Moje wspomnienie z dzieciństwa. Idealne na karnawał czy na Tłusty Czwartek. Pulchniutke, pachnące i bardzo smaczne. 
Przepis z gazetki prześlij przepis.

Okazało się, że przy zmianie szablonu kilka miesięcy temu miałam wyłączoną funkcję komentowania, dobra duszyczka dała mi znać, której dziękuje i przepraszam wszystkich, którzy chcieli coś napisać. Teraz już wszystko działa i zapraszam do komentowania.




Składniki:

pół kilograma mąki pszennej

2 szklanki mleka

50 g (pół kostki) drożdży

2 jajka

płaska łyżka cukru

szczypta soli

4 jabłka (ok. pół kilograma)

olej do smażenia

cukier puder do posypania



1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i łyżką ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej żółtka (białka wstawiamy do lodówki), wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 



3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę, plastry lub ścieramy na tartce z dużymi oczkami.

4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pianę z białek i jabłka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

5. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Układamy na papierze by odsączyć z tłuszczu. 
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem (możemy dodać do cukru cynamon lub cukier waniliowy)



Mmm Pycha!!!

Klikniesz lubię to? Będzie mi miło ;)

2 komentarze :

Cukry Proste pisze...

Wyglądają idealnie:)

SignorinaGotuje pisze...

I tak też smakują ;) Dziękuję :))