Pyszna sałatka i chociaż ja nie przepadam za połączeniem słodko kwaśnym to ta sałatka smakuje mi bardzo.
Warto pilnować ilości składników by uzyskać idealny smak. Przepis znalazłam na tym blogu.
Składniki:
(na dwie porcje)
główka sałaty lodowej
3-4 plastry ananasa z puszki
2-3 łyżki ziarna słonecznika ( ja użyłam orzechów włoskich)
2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 300 g)
2 łyżki majonezu + łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z zalewy ananasa
sól, pieprz
pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań ja użyłam przyprawy do kurczaka i przyprawy curry.
1. Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. Siekamy orzechy.
2. Rozgrzewamy patelnię teflonową i kilka minut prażymy orzechy na małym ogniu (aż zacznie pachnieć, tak samo postępujemy ze słonecznikiem). Przekładamy do miseczki do ostygnięcia.
3. Na tej samej patelni smażymy mięso ok. 8-10 minut (bez tłuszczu).
4. Sałatę rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki. Ananasa kroimy w kostkę.
5. W miseczce majonez mieszamy z sokiem z puszki ananasów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
6. Wszystkie składniki przekładamy do miski polewamy majonezem i dokładnie mieszamy. Posypujemy słonecznikiem/orzechami i schładzamy w lodówce.
Mmm Pycha!
Zajrzyj tutaj. :)
główka sałaty lodowej
3-4 plastry ananasa z puszki
2-3 łyżki ziarna słonecznika ( ja użyłam orzechów włoskich)
2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 300 g)
2 łyżki majonezu + łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z zalewy ananasa
sól, pieprz
pierś z kurczaka można doprawić według własnych upodobań ja użyłam przyprawy do kurczaka i przyprawy curry.
1. Pierś kroimy w kostkę, przyprawiamy i odstawiamy do lodówki. Siekamy orzechy.
2. Rozgrzewamy patelnię teflonową i kilka minut prażymy orzechy na małym ogniu (aż zacznie pachnieć, tak samo postępujemy ze słonecznikiem). Przekładamy do miseczki do ostygnięcia.
3. Na tej samej patelni smażymy mięso ok. 8-10 minut (bez tłuszczu).
4. Sałatę rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki. Ananasa kroimy w kostkę.
5. W miseczce majonez mieszamy z sokiem z puszki ananasów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
6. Wszystkie składniki przekładamy do miski polewamy majonezem i dokładnie mieszamy. Posypujemy słonecznikiem/orzechami i schładzamy w lodówce.
Mmm Pycha!
Zajrzyj tutaj. :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz