Polecam!
Składniki:
3 szklanki mąki
mniej niż pół szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka imbiru
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni)
1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę.
4. Układamy w odstępach na blaszce i pieczemy 20-25 minut.
5. Studzimy. Ja udekorowałam rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi ozdobami, ale można też posypać tylko cukrem pudrem.
Mmm Pycha!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz