Dyniowe pieczone oponki

Inaczej dyniowe ciasteczka z dziurką. Pyszne, delikatne, długo zachowują swieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki. 
Polecam!


Pieczone oponki z dynią


Składniki:

3 szklanki mąki


mniej niż pół szklanki brązowego cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka sody

łyżeczka imbiru

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

2 jajka

3/4 szklanki oleju

2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni)


1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę.

4. Układamy w odstępach na blaszce i pieczemy 20-25 minut.

5. Studzimy. Ja udekorowałam rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi ozdobami, ale można też posypać tylko cukrem pudrem.


Mmm Pycha!

Brak komentarzy :