Składniki (na blaszkę 18,5 cm x 18,5 cm):
Spód:
opakowanie herbatników/ciasteczek typu digestive (200 g)
5 łyżek masła
Ciasto:
3 galaretki
300 ml jogurtu naturalnego
300 ml słodkiej śmietany 30-36 %
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru (jak ktoś lubi słodsze desery można zwiększyć ilość cukru)
1. Każdą galaretkę oddzielnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Przekładamy do płaskiego naczynia, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
2. Ciastka kruszymy, masło rozpuszczamy i dokładnie razem mieszamy. Wykładamy łyżką na spód blaszki i dociskamy. Wkładamy do lodówki.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Śmietanę, jogurt naturalny, cukier puder dokładnie mieszamy. Dodajemy chłodną żelatynę i przez kilka minut miksujemy. Wstawiamy do lodówki.
5. Galaretki kroimy w kostkę (ja dałam dwie do środka, jedną użyłam do dekoracji). Gdy masa śmietanowa zaczyna tężeć (kilkanaście minut) dodajemy pokrojone galaretki.
6. Masę wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
7. Udekorowałam wierzch owocami (maliny, borówki) i rozdrobnioną galaretką.
Mmm Pycha!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz