Ja używam ciecierzycy z puszki i sezamu jeśli macie surową ciecierzycę lub chcecie zrobić pastę tahini w tym przepisie znajdziecie sposób ich przygotowania.
Polecam!
Składniki:
5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu
250 g (puszka) odsączonej ciecierzycy
sól, pieprz, papryka słodka i ostra
2 ząbki czosnku
80 ml zimnej wody
4 łyżki oliwy/oleju/roztopionego masła
sok z połówki cytryny
4 łyżki oliwy/oleju/roztopionego masła
sok z połówki cytryny
1. Uprażony, wystudzony sezam dokładnie miksujemy z oliwą.
2. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i miksujemy dalej.
3. Partiami dodajemy ciecierzycę, wodę i przyprawy i znowu miksujemy na gładką pastę.
Mmm Pycha!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz