Hummus

Hummus odkryłam w tamtym roku i bardzo polubiłam ten smak. Przygotowanie zajmuje chwilkę, a jest to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek. Jednego dnia przygotowuję wersję bez dodatków, którą zjadamy na śniadanie. Gdy zostaje dodaję różne składniki: natkę pietruszki, kolendrę lub suszone pomidory. 


Ja używam ciecierzycy z puszki i sezamu jeśli macie surową ciecierzycę lub chcecie zrobić pastę tahini w tym przepisie znajdziecie sposób ich przygotowania. 


Polecam! 

Składniki:

5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu

250 g (puszka) odsączonej ciecierzycy

sól, pieprz, papryka słodka i ostra

2 ząbki czosnku

80 ml zimnej wody

4 łyżki oliwy/oleju/roztopionego masła

sok z połówki cytryny


1. Uprażony, wystudzony sezam dokładnie miksujemy z oliwą. 

2. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i miksujemy dalej. 

3. Partiami dodajemy ciecierzycę, wodę i przyprawy i znowu miksujemy na gładką pastę.


Mmm Pycha!

Brak komentarzy :