Domowe muesli

Wspaniałe śniadanie. Domowe muesli - nie za słodkie, zdrowe, bez zbędnych dodatków. Przygotowuję je bez orzechów (które uczulają synka, a uwielbia zajadać muesli na sucho) za to wzbogacam mieszanią różnych zdrowych otrębów, płatków. 
Na prawdę polecam, jak raz spróbujecie zrobić sami już nie kupicie w sklepie. Oczywiście wersji może być wiele można dodać orzechy, suszone owoce, gorzką czekoladę, wanilię itp. Polecam też upieczenie ciasteczek z domowego muesli będą wyjątkowe.

Muesli przepis


Składniki:

szklanka płatków owsianych

szklanka otrębów owsianych

szklanka otrębów pszennych

szklanka amarantusa ekspandowanego

75 g pestek dyni

75 g słonecznika

75 g sezamu

2 łyżki miodu

100 g rodzynek

3 łyżki oleju kokosowego/masła


1. Wszystkie składniki oprócz rodzynek i miodu wsypujemy do dużej miski i mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju kokosowego/masła i prażymy na nim przez kilka minut wymieszane płatki i ziarna.

3. Do uprażonych płatków dodajemy miód i rodzynki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoiczków.


Mmm Pycha!

Zapraszam na facebooka.

1 komentarz :

Foodmania pisze...

domowe musli jest najlepsze! :)
zachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html