Scones

Tak jak chlebek bananowy, piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam!



Składniki:

100 g mąki

50 g masła

50 g jogurtu naturalnego

70 g rodzynek



1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników.

2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką.

4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.



Mmm Pycha!


Brak komentarzy :