Tak jak chlebek bananowy, piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam!
Składniki:
100 g mąki
50 g masła
50 g jogurtu naturalnego
70 g rodzynek
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników.
2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką.
4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach.
Mmm Pycha!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz