Podpłomyki

Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem.


Składniki:

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki żytniej

łyżka oliwy/oleju

trochę ciepłej wody


1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.

2. Rozgrzewamy patelnię, urywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę i ją rozpłaszczamy w rękach lub używamy wałka.

3. Smażymy kilka chwil z dwóch stron na suchej patelni.


Mmm Pycha!

2 komentarze :

Anonimowy pisze...

Nareszcie jakiś szybki sposób bez dodatkowych fajerwerków. Ja dodałbym trochę soli do smaku. Pozdrawiam

SignorinaGotuje pisze...

Takie przepisy są najlepsze, łatwo i szybko :) Moim zdaniem dodatki robią robotę w sprawie smaku, gdy chcemy chrupać podpłomyki samodzielnie to wtedy sól to super pomysł :) Również pozdrawiam :)