Mamusia pokazała mi jak je zrobić. I teraz jak synek domaga się ciasteczka, przygotowuję podpłomyki w kilka minut. Jest to najprostsza forma pieczywa/tortlilli/placków. Najczęściej jemy je z dżemem, ale można uformować większe i podać z gulaszem, z sosem czosnkowym i kurczakiem.
Składniki:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
łyżka oliwy/oleju
trochę ciepłej wody
1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto.
2. Rozgrzewamy patelnię, urywamy kawałek ciasta, formujemy kulkę i ją rozpłaszczamy w rękach lub używamy wałka.
3. Smażymy kilka chwil z dwóch stron na suchej patelni.
Mmm Pycha!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
2 komentarze :
Nareszcie jakiś szybki sposób bez dodatkowych fajerwerków. Ja dodałbym trochę soli do smaku. Pozdrawiam
Takie przepisy są najlepsze, łatwo i szybko :) Moim zdaniem dodatki robią robotę w sprawie smaku, gdy chcemy chrupać podpłomyki samodzielnie to wtedy sól to super pomysł :) Również pozdrawiam :)
Prześlij komentarz