Sernik z rosą
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
kostka Kasi
3 żółtka
cukier waniliowy
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
4 całe jajka
budyń śmietankowy
cukier waniliowy
2 szklanki mleka
olejek cytrynowy
pół szklanki oleju
3 białka
szklanka cukru
1. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki.
2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, miksujemy.
3. Ciasto kruche wykładamy na wysmarowaną tortownicę (26 cm). Na to wylewamy masę serową. Łącznie sernik pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek z cukrem i wylewamy na sernik.
Mmm Pycha!!!
Koktajl z burakiem + zakwas
Składniki:
jabłko
cytryna
burak
+ 200 ml wody
Składniki:
duża marchewka
burak
imbir (kawałek)
jabłko
+ szklanka wody
Zakwas:
2 buraki
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu
500 ml wody + pół łyżki soli
1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy buraki.
2. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 dni. Pilnujemy by buraki nie wypływały.
Subskrybuj:
Posty
(
Atom
)