Sernik z rosą


Składniki:

Ciasto kruche:

2 szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
kostka Kasi
3 żółtka
cukier waniliowy

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka 
4 całe jajka
budyń śmietankowy
cukier waniliowy
2 szklanki mleka
olejek cytrynowy
pół szklanki oleju

3 białka
szklanka cukru


1. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki.

2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, miksujemy.

3. Ciasto kruche wykładamy na wysmarowaną tortownicę (26 cm). Na to wylewamy masę serową. Łącznie sernik pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek z cukrem i wylewamy na sernik.


Mmm Pycha!!!

Koktajl z burakiem + zakwas


Składniki:

jabłko
cytryna
burak

+ 200 ml wody


Składniki:

duża marchewka
burak
imbir (kawałek)
jabłko
+ szklanka wody


Zakwas:


2 buraki
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie/liść laurowy/kulki pieprzu
500 ml wody + pół łyżki soli

1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki. Do szklanego naczynia wkładamy na przemian buraki, czosnek, liście laurowe i kulki ziela i pieprzu. W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy buraki. 
2. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 dni. Pilnujemy by buraki nie wypływały.