Święta Wielkanocne




PASCHA WIELKANOCNA
SCHAB PO SZLACHECKU

Zakwas na żurek nastawiony, dom posprzątany, dzisiaj Wielki Piątek jest to czas na Święta Wielkiej Nocy.
Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :)

 Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).
ŚWIĘCONKA

Inspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu jak i ozdabiałam jajka przyprawami.













 
Tęczowych Pisanek
Na stole pyszności
Mokrego Dyngusa
I wspaniałych gości
Niech to będzie czas uroczy
Życzę miłej Wielkiej Nocy!

Mój bigos


Najlepszy bigos robi mój tata (chociaż zdarza się za tłusty), ja przygotowuję go rzadko (zazwyczaj na święta), jednak tym razem wszyscy wokół rozmawiali o bigosie, więc i ja musiałam go mieć :). Taka zachcianka :) 
Wiem tyle, że im częściej bigos odsmażany tym lepszy w smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy.W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale następnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). 
Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos, który najbliżsi chwalą :)
Ah i dałam kiedyś spróbować zarówno kapusty kiszonej jak i bigosu rodowitym Brytyjczykom, bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)
 


Składniki: (ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:) 

kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik)
kapusta biała (zazwyczaj średnia główka)
kiełbasa
cebula
pieczarki
przecier pomidorowy
przyprawy ( przyprawa do dań z kapustą, l morska, pieprz ziołowy, majeranek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.)

Najpierw obieram i kroję w sporą kostkę dwie cebule. W większym garnku rozgrzewam olej, główkę kapusty białej myję, szatkuję. Na olej najpierw wrzucam cebulę, solę i chwilę smażę mieszając, dorzucam poszatkowaną kapustę i przyprawiam (majerankiem, kminkiem- ziołami, pieprzem, solą morską) całość smażę kilka minut ciągle mieszając by nie przypalić.  

W między czasie sprawdzam stopień kwaśności kapusty kiszonej, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję zimną wodą odciskam kroję w między czasie w drugim mniejszym garnku rozgrzewam olej wrzucam jedną cebulę chwilę smażę i wrzucam pokrojoną kapustę kiszoną, przyprawiam (przyprawą do dań z kapusty, vegetą lub pieprzem ziołowym i solą morską). 

Kapusta kiszona będzie się smażyła krócej niż kapusta biała, więc po chwili łączę kapusty w dużym garnku podlewam wodą (by przykryła kapusty) dorzucam ziele ang., liście laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę miękkie


Cebulę, pieczarki, kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z udek kurczaka/indyka itd.) kroję i smażę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa.


Gdy kapusta jest miękka i woda odparuje wrzucam mięsko z patelni mieszam, doprawiam przecierem pomidorowym, próbu i w razie potrzeby dodaję jeszcze trochę przypraw (duża ilość majeranku).  
Ilość przypraw zależy od upodobań, najlepiej na początku nie sypać ich dużo i pod koniec doprawić więcej.