Domowy pasztet

Jesień, zima to u nas czas robienia past kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy.




Składniki:


pół kilograma łopatki wieprzowej
do jej ugotowania:
1/4 łyżeczki soli
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
4 ziarenka czarnego pieprzu

275 g filetów drobiowych
do ugotowania kurczaka:

1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka

150 g wątróbki drobiowej
150 g wędzonego boczku

marchewka
pół pietruszki
mały kawałek pora
cebula
ząbek czosnku
2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia
3 średnie jaja


przyprawy do całości masy:
1 i 1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
łyżeczka majeranku



1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy.

2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości.

3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy.

4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy.

5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu.

6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach.

7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach.

8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki).

9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 

10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.



Mmm Pycha!

Soczysta polędwica

Pieczona polędwica wieprzowa to sposób na prosty i bardzo smaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam!


Składniki:

polędwica wieprzowa (ok. 300 g)

marynata:

2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
pieprz czarny
sól ziołowa
czosnek granulowany

worek do pieczenia



1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki marynaty mieszamy.

2. Mięso myjemy, smarujemy marynatą i albo wkładamy na godzinę/kilka godzin do lodówki albo od razu do worka/rękawa do pieczenia.

3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać.

Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami i buraczkami.



Mmm Pycha!

Dyniowe pieczone oponki

Inaczej dyniowe ciasteczka z dziurką. Pyszne, delikatne, długo zachowują swieżość, pięknie się prezentują, idealne do jesiennej herbatki. 
Polecam!


Pieczone oponki z dynią


Składniki:

3 szklanki mąki


mniej niż pół szklanki brązowego cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka sody

łyżeczka imbiru

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

2 jajka

3/4 szklanki oleju

2 szklanki startej dyni (ja użyłam puree z dyni)


1. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę sypkich składników. Jajka roztrzepujemy z olejem i dodajemy do mąki. Mieszamy, dodajemy dynię i delikatnie zagniatamy ciasto.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

3. Ciasto wałkujemy podsypując małą ilością mąki. Wykrywamy szklanką okrągłe placuszki i w każdym z nich kieliszkiem robimy dziurkę.

4. Układamy w odstępach na blaszce i pieczemy 20-25 minut.

5. Studzimy. Ja udekorowałam rozpuszczoną czekoladą i kolorowymi ozdobami, ale można też posypać tylko cukrem pudrem.


Mmm Pycha!