Krokiety z kapustą i pieczarkami

Jak jest w planach barszcz czerwony to i trzeba zrobić krokiety to połączenie idealne na jesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :)


Krokiety z kapustą i pieczarkami

Naleśniki:

Przepis jest tutaj.


Krokiety:

0,5 kg kapusty kiszonej

200 g pieczarek

cebula

pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek

olej

jajko

bułka tarta



1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki.

2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy.

3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką i kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając. 

4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą.

5. Farsz zawijamy w naleśniki. Przygotowujemy panierkę - jajko roztrzepujemy, wysypujemy bułkę na talerz.

6. Krokiety panierujemy w jajku, później w bułce i smażymy na rozgrzanej patelni na złoto z dwóch stron.



Mmm Pycha!


Brak komentarzy :