Ciasteczka cynamonowe

Oprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia powstał pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj

Polecam!



Składniki:

250 g mąki

120 g masła

100 g cukru

jajko

łyżeczka cynamonu

szczypta przyprawy do piernika

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli



1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. 

2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem.

3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko.

4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku)

6. Pieczemy 15 minut.

7. Na ciasteczka bez kółka w środku nakładamy dżem i przykładamy ciastkiem z kółeczkiem.



Mmm Pycha!

Brak komentarzy :