Oprócz pierniczków na Święta upiekłam jeszcze takie drobne ciasteczka. Pyszne i najważniejsze, że można je przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. W trakcie pieczenia powstał pomysł połączenia niektórych czekośliwką mojej mamy, wyszły wspaniałe! Przepis znalazłam tutaj.
Polecam!
Składniki:
250 g mąki
120 g masła
100 g cukru
jajko
łyżeczka cynamonu
szczypta przyprawy do piernika
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
2. Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem.
3. Dodajemy cukier, sól, cynamon, przyprawę do piernika i jajko.
4. Zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na kilka minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku)
6. Pieczemy 15 minut.
7. Na ciasteczka bez kółka w środku nakładamy dżem i przykładamy ciastkiem z kółeczkiem.
Mmm Pycha!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz