Pachnące ciasteczka

Na moim blogu są już podobne ciasteczka, ale zapach jaki unosi się podczas pieczenia tych ciasteczek skłonił mnie do podania i tego przepisu. Synek był zachwycony wołał "mama daj misia" (ze względu na kształt) super sprawdzają się też na naszych spacerach jako przekąska. 
Pyszniutkie do jesiennej herbatki. 



Składniki:

50 g mąki pełnoziarnistej

100 g mąki pszennej

75 g kaszy manny

1/4 łyżeczki przypraw korzennych

75 g masła pokrojonego w kostkę

banan rozdrobiony widelcem

2 łyżki miodu

1 jajko



1. Wszystkie składniki oprócz jajka wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to za pomocą miksera).

2. Wkładamy do lodówki na 10-20 minut. Zimne ciasto wykładamy na blachę urywamy kawałek i rozwałkowujemy. Placek nie może być za cienki, bo ciasteczka się przypalą. Wykrawamy ciasteczka.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut (będą jaśniutkie).



Mmm Pycha!!!


Krokiety z kapustą i pieczarkami

Jak jest w planach barszcz czerwony to i trzeba zrobić krokiety to połączenie idealne na jesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :)


Krokiety z kapustą i pieczarkami

Naleśniki:

Przepis jest tutaj.


Krokiety:

0,5 kg kapusty kiszonej

200 g pieczarek

cebula

pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek

olej

jajko

bułka tarta



1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki.

2. Kapustę jeśli jest kwaśna przepłukujemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Drobno siekamy.

3. Smażymy cebulę i pieczarki. Przyprawiamy pieprzem. Gdy woda z pieczarek odparuję, dodajemy kapustę i przyprawiamy vegetą, papryką i kminkiem. Chwilę razem podsmażamy (w razie potrzeby dolać oleju) ciągle mieszając. 

4. Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą.

5. Farsz zawijamy w naleśniki. Przygotowujemy panierkę - jajko roztrzepujemy, wysypujemy bułkę na talerz.

6. Krokiety panierujemy w jajku, później w bułce i smażymy na rozgrzanej patelni na złoto z dwóch stron.



Mmm Pycha!


Inspiracje talerzowe #4

Dzisiaj inspiracje jesienne. Najwięcej w tym czasie piję zielonej herbaty z miodem. Znalazłam kilka przepisów na napoje rozgrzewające, aromatyczne dodatki do herbatki czy koktajle i dzięki tym inspiracjom mam zamiar urozmaić mój "tea time", czyli chwile oddechu przy codziennych obowiązkach.



1.  Dyniowa latte, w tamtym roku królowała u mnie do drugiego śniadania polecam :)

https://www.youtube.com/watch?v=R1JPkZpPu8U

2. Coś wspaniałego do herbaty, która nabiera innego smaku

http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html

3. Koktajl jesienny

http://dzastfood.blogspot.co.uk/2015/09/286-koktajl-z-dynia.html

4. To może być idealny napój wieczorem, używam często kurkumy, jestem ciekawa jego smaku

http://sekrety-zdrowia.org/zlote-mleko-napoj-z-kurkuma-na-przeziebienie-odpornosc-dobry-sen-i-depresje/

5. Hit jesiennych / zimowych wieczorów - gorąca czekolada, prosta, a pyszna i to najważniejsze 

http://mniejcukruisoli.pl/niepoprawnie-prosta-w-przygotowaniu-goraca-czekolada-dla-wybrednych-wegetarianska/

Polecam!